Aardewerk
Ankie Kienhuis


Zusterstraat 6c
4331 KJ Middelburg
+31625130667
+31118501706

                                    ONS KERAMIEK.

Raamexpositie Keramiek binnenstad Middelburg.

Van 9 juli t/m 30 september 2022

Initiatiefnemers Gemma van der Hoogte en Lisianne Smit hebben 3 “keramiek” routes opgezet door het centrum van Middelburg . 

Voor uitgebreide informatie www.onskeramiek.nl 

Uiteraard is keramiekwinkel-pottenbakkerij Aardewerk een van  de deelnemers aan deze keramiekroute. De keramiekwinkel heeft in dit kader een plek in haar etalage ingeruimd voor pottenbakkerij “de Steenuil” uit Rijswijk Z.H.

Iedere week zal een ander werkstuk van deze, helaas niet meer bestaande pottenbakkerij, worden getoond.

                            Atelier De Steenuil

Atelier De Steenuil 1947-1997

Keramisch Atelier De Steenuil uit Rijswijk is in 1947 door Henk (Goosen 1924-1997) opgericht. Henk Goosen is begonnen als leerling bij de fabriek van Brouwer uit Leiderdorp. Daarna bij pottenbakkerij De Zeven Vensters totdat deze failliet werd verklaard in 1949.

Goosen ging als zelfstandig pottenbakker door en verhuisde naar Rijswijk. Er zijn vooral vaasjes en vazen gemaakt bij atelier De Steenuil, veelal voorzien van het karakteristieke bruisglazuur.

Het meeste aardewerk van atelier De Steenuil is duidelijk herkenbaar, vaasjes met een donkere onderkant en daarboven een wit bruisglazuur met in het midden een groene of roze tint. Daarnaast zijn er ook een aantal vazen gemaakt met een glad glazuur. Door het bruisglazuur hebben sommige vazen raakvlakken met het aardewerk van Groeneveld. De meeste vazen en schotels van De Steenuil zijn aan de onderkant gemerkt met een afbeelding van een uiltje op een poot.